Sayısal Methodlar ve Bilimsel Programlama I

Açıklama ve amaçlar:

Sayısal analiz, karmaşık matematik problemlerine sayısal çözümler elde etmek için etkili yöntemlerin geliştirilmesiyle ilgilenen bir matematik disiplinidir. Sayısal analizin üç bölümü vardır. Konunun ilk bölümünde problem çözme yaklaşımının oluşturulması ele alınmaktadır. Hata analizi ve etkinlik analizini içeren yöntemlerin analizi ikinci bölümde ele alınmaktadır. Verimlilik analizi bize sonucu ne kadar hızlı hesaplayabileceğimizi gösterirken, hata analizi ise yaklaşımı kullanırsak sonucun ne kadar doğru olacağını bize bildirir. Yaklaşımın bilgisayar kodu olarak uygulanmasına yönelik etkili bir algoritmanın oluşturulması konunun üçüncü bölümünü oluşturmaktadır. Sayısal analizin tam olarak anlaşılabilmesi için bu üç unsurun da bilinmesi gerekir.

İçerik
Bu dersin içeriği şu konulardan oluşmaktadır: Doğrusal Olmayan Denklemlerin Çözümü f(x)=0, Doğrusal Sistemlerin Çözümü AX=B, İnterpolasyon ve Polinom Yaklaşımı, Eğri Uydurma, Sayısal İntegral.

Öğrenme hedefleri

Kursu tamamladığında öğrenci bilgi, beceri ve genel yeterlilik açısından tanımlanan aşağıdaki öğrenme çıktılarına sahip olmalıdır:

Bilgi
Öğrenci
• Alanındaki en gelişmiş sayısal yöntemler hakkında bilgi sahibidir.
• Kök bulma problemini ve analizini bilir.
• Büyük doğrusal sistemlerin çözümünü ve bilgisayar uygulamalarını bilir.
• Farklı enterpolasyon yöntemlerini ve hata analizlerini bilir.
• Farklı entegrasyon yöntemlerini ve hata analizlerini bilir.
• Eğri uydurma yöntemlerini bilir.
• MATLAB ile sayısal yöntemleri simüle eder
• Şemaları gerçek hayattaki problemlere uygular
• Bir rapor yazar ve sunar.
• Kendi kendine öğrenen Materyalleri sunar

Yetenekler
Öğrenci
• Sayısal hesaplamalarda kullanılan yöntemleri kullanabilir. Yani; bunları bilgisayarda uygulayabilmek.
• Sayısal bir yöntemi analiz edebilir.
• Farklı yöntemlerin olanaklarını ve sınırlamalarını anlar.